Institutul Național al Justiției invită judecătorii și procurorii să aplice la un curs electronic, lansat pe Platforma HELP a CoE cu tema: Discursul de ură.

Participanții vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele două opțiuni:

  • HELP - 16 ore, implică parcurgerea a trei module, a materialelor recomandate și a testelor de evaluare a cunoștințelor incluse în fiecare modul, iar la final - participarea la discuțiile de pe Forum și la evenimentul de lansare a cursului, care se va desfășura în data de 27 octombrie.
  • HELP+ - 24 de ore, celor 16 ore amintite supra li se adaugă trei sesiuni online a câte două ore fiecare, pe durata cărora participanții vor avea posibilitatea de a discuta cu persoane-resursă, implicate cu efortul Consiliului Europei. În cadrul programului HELP+, întâlnirile online vor avea ca obiectiv discuții și analiza cazurilor incluse în cele trei module din perspectiva contextului național și clarificarea anumitor concepte, precum și schimbul de bune practici cu judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului și cu experți internaționali privind relația dintre libertatea de exprimare și discursul de ură. Aceste întâlniri se vor desfășura în data de 3 noiembrie, 17 noiembrie și 1 decembrie. Pentru obținerea certificatului este necesară, adițional, participarea la cel puțin două dintre cele trei sesiuni online. Participanții la programul HELP+ vor primi un certificat diferențiat, cu marcarea efortului susținut.

La instruire pot participa 30 de judecători și procurori.

Perioada de înscriere la curs: 11 octombrie  – 22 octombrie.

Perioada activă a cursului: 27 octombrie – 12 decembrie.

Echipamentul necesar cursantului: computer (laptop, tabletă), boxe sau căști, conexiune la Internet; adițional, pentru programul HELP+: microfon, cameră video.

Descrierea generală a cursului: Răspunsul ferm la discursul de ură nu echivalează cu limitarea libertății de exprimare, ci are ca scop împiedicarea degenerării acestuia în incitarea la discriminare, la ostilitate sau la violență. Cursul electronic ”Discursul de ură” se orientează pe identificarea, evaluarea, condamnarea și soluționarea cauzelor privind discursul de ură. Acest curs reprezintă un instrument viabil pentru profesioniștii din domeniul juridic, fiind axat pe trei piloni de bază, i.e.: conceptul de discurs de ură raportat la libertatea de exprimare, formularea unui răspuns eficient la discursul de ură și standardele juridice privind discursul de ură.

Beneficiarii instruirii vor fi testați și vor primi certificate care atestă participarea lor la acest curs, emise de către HELP, de 16 sau 24 de ore, în funcție de programul ales.

Tutorii cursului sunt:

  • Romanița Iordache, expert internațional, formator al Programului HELP al Consiliului Europei;
  • Cezara-Elena Polisca, formator INJ, formator al Programului HELP al Consiliului Europei.

Pentru inscriere accesați inj.md.