Detenția pe viață nu va mai putea fi aplicată în cazul persoanelor care vor recunoaște faptele incriminate și va fi înlocuită cu pedeapsa închisorii de 30 de ani. Deputații au aprobat la 22 aprilie în prima lectură unele modificări la Codul contravențional și Codul penal.

Conform proiectului, Codul contravențional va suporta modificări precum examinarea fără partea implicată a cauzelor ajunse în instanță. La fel, instanța de recurs, examinând cauzele în lipsa părților, se respectă drepturile acestora, astfel prin examinarea cauzelor în ordine de recurs sunt reduse la minim cheltuielile suportate cu privire la citarea celor vizați la proces, petrecerea ședinței, etc.

“Prin examinarea cauzelor în ordine de recurs în lipsa părților s-ar reduce substanțial și termenele de examinare a cauzelor, fiind respectat termenul rezonabil și excluderea completă a abuzurilor din partea participanților la proces”, se menționează în nota informativă.

Cu privire la completarea Codului penal, urmează includerea unui articol nou și anume reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunității a inculpatului care a recunoscut săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Se propune și reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă.  Iar dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenția pe viață, se va aplica pedeapsa închisorii de 30 de ani.

Proiectul a fost elaborat în colaborare cu Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.