În Republica Moldova ar putea fi instituit un plafon minim al sumei indemnizației unice la nașterea copilului. Aceasta nu va fi mai mică de două salarii medii pe economie prognozate în cazul nașterii primului copil, și nu va fi mai mică decât de trei salarii medii pe economie prognozate în cazul nașterilor ulterioare. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.

Potrivit autorilor proiectului, măsura are drept scop de încurajarea natalității prin oferirea unei garanții financiare minime familiilor pentru creșterea copiilor, identificarea resurselor de bani fiind cea mai mare provocare, dar și barieră în cazul luării deciziei de a da naștere unui copil.

În nota informativă a documentului se mai spune că proiectul se focusează și asupra viitorului de adult al copiilor, de aceea instituie ca acestora, odată cu nașterea, să li se ofere lunar o indemnizație de susținere până la împlinirea vârstei de 18 ani. Aceasta va fi propria lor proprietate și va putea fi ridicată prin cererea acestora, odată cu împlinirea majoratului.

Proiectul de lege propune acest mecanism cu scopul de a stoca fonduri, în special, pentru copii a căror familii nu îi vor putea asigura financiar.

Deputații au luat ca reper valoarea salariului mediu pe economie, deoarece aceasta indică suma evaluată a fi suficientă pentru un trai mediu pentru o lună pentru o persoană, dar și care este aproape egală cu coșul minim de consum necesar înrgijirii unui nou-născut.