Consiliul Superior al Magistraturii a lansat al treilea concurs consecutiv pentru desemnarea unui membru al Consiliului Institutului Național al Justiției din rândul magistraților. Decizia a fost publicată în data de 6 noiembrie, iar doritorii de a se înscrie în concurs au la dispoziție 20 de zile, din momentul publicării, pentru a depuneri cererile.

Funcția de membru al Consiliului INJ a devenit vacantă după ce membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a fost revocat din această funcție. Decizia a fost luată de CSM în baza cererii depuse de Dorel Musteață, după ce Consiliul a fost sesizat despre incompatibilitatea acestuia de a ocupa funcția de membru al Consiliului Institului Național al Justiției și cea de membru al CSM. Sesizarea a fost depusă de Ghenadie Pavliuc, membru al Consiliului Institutului Național al Justiției și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

În luna iulie, CSM a fost organizat primul concurs pentru ocuparea acestei funcții. Inițial, în competiție s-a înscris un singur candidat, Violeta Chisilița. CSM a decis, însă, să prelungească perioada de depunere a dosarelor, iar în concurs s-au mai înscris Veniamin Chihai, Victor Sandu, Dorin Munteanu, Lilia Lupașco și Irina Țonov. Niciunul dintre candidați nu a obținut voturi suficiente pentru a fi promovat. În luna septembrie, s-a anunțat concurs repetat, la care s-au înscris Victor Sandu, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și Ghenadie Eremciuc, magistrat la Judecătoria Bălți, sediul central. A doua încercare s-a soldat cu același rezultat, niciunul dintre candidați nu a obținut voturi suficiente.

Potrivit Legii cu privire la Institutul Național de Justiție, Consiliul este structura supremă de conducere al Institutului. Acesta este alcătuit din 13 membri. Mandatul membrilor Consiliului este de o durată de patru ani şi poate fi reînnoit doar o singură dată.

Membrii Consiliului beneficiază, pentru fiecare şedinţă la care participă, de o indemnizaţie echivalentă cu a zecea parte din salariul mediu pe economie realizat în anul precedent celui de gestiune drept unitate de referință.