Ministerul Economiei intenționează să propună Guvernului noi modificări legislative ce țin de procesele de insolvabilitate a întreprinderilor. Asta după ce comunitatea de afaceri din Moldova afectată de consecințele pandemiei au alertat un șir de probleme legate de incapacitate de plată și proceduri de insolvabilitate.

Potrivit Consiliului Economic, reprezentanții comunității de afaceri au menționat că pandemia COVID-19 a schimbat modelul economic a multor companii, antreprenorii regândind felul în care își construiesc afacerea pentru a păstra activele, angajații și clienții. Acest proces, s-a dovedit a fi foarte anevoios, iar în multe cazuri provocă incapacitate de plată pe o durată îndelungată. Iar incapacitatea de plată e calea spre insolvabilitate.

Incapacitatea de plată este un fenomen extrem de periculos în perioada de criză, spun oamenii de afaceri. Această situație duce, în primul rând, la închiderea companiei și la disponibilizări de personal. Reprezentanții businessului spun că se confruntă cu mai multe probleme ce țin de lipsa unui prag minim de la care creditorii să solicite inițierea procesului de insolvabilitate, tergiversarea termenelor în cadrul procesului, evaluare a bunurilor gajate de către bancă, nerespectarea planului procedurii de restructurare.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, la autoritatea fiscală sunt înregistrate circa trei mii de dosare în procedură de insolvență.