La fiecare 100 mii de locuitori ai Republicii Moldova avem 49 de avocați care să le reprezinte interesele. Ponderea acestora este de circa 2,5 ori mai mică decât în Ucraina și de opt ori mai mică decât în Georgia, unde sunt 123 și, respectiv, 397 apărători la 100 mii locuitori. Datele au fost publicate pe Platforma de cooperare regională a avocaților din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

După numărul total de avocați, Republica Moldova se află la coada clasamentului format din cele cinci state. La sfârșitul anului 2019, în țara noastră erau 1.995 apărători, în timp ce în Belarus 2.115, în Armenia, 2.191, în Georgia, 9.390, iar în Ucraina 53.760. Ponderea femeilor în profesia de avocat în țara noastră este de circa 18 la sută, în timp ce în Ucraina acestea reprezintă 37%, iar în Armenia, 44 la sută.

O altă diferență vizibilă se referă la instruirea obligatorie a avocaților după ce și-au luat licența. Republica Moldova pare să aibă cea mai exigentă cerință în acest sens, 40 ore de instruire pe an. Asta în timp ce în Ucraina se solicită 10 ore, în Georgia 12 ore, în Armenia, 24 ore. În Belarus, regula impusă este de o săptămână de instruire la fiecare cinci ani.

Potrivit datelor postate, Ministerul Justiției are influențe asupra asociaților de avocați în doar două dintre cele cinci state: Republica Moldova și Belarus. În Ucraina, Armenia și Georgia, uniunile formate de avocați sunt total independente.

Regulile generale privind admiterea în profesia de avocat sunt similare în toate cele cinci state - studii de licență în domeniul juridic. Analiza completă poate fi găsită aici.