Persoanele care au decis să-și anuleze vacanțele pentru care au achitat deja, ar putea să aibă parte de surprize. Banii ar putea fi restituiți până în 2021. O inițiativă în acest sens a fost anunțată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, după o discuție cu reprezentanții Asociației Naționale a Agenților de Turism din Moldova, Agenției de Investiții, Ministerului Justiției și Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit autorităților, agențiile de turism invocă mai multe probleme provocate de răspândirea COVID-19 în lume. Una dintre cele mai stringente probleme este rambursarea banilor pentru contractele semnate până în data de 17 martie, prin care clientul urma să folosească produsul turistic în sezonul estival 2020. Banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate.

Astfel ca măsuri de intervenție s-a propus instituirea unui moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile în baza contractelor încheiate până în data de 17 martie 2020 și permiterea operatorului turistic de a rambursa banii într-un termen de până la 31 martie 2021. Alte propuneri țin de rambursarea eșalonată a pachetului turistic și emiterea voucherelor de vacanță flotante, cu o valabilitate până la 31 decembrie 2021.

Propunerile urmează să fie înaintate Comisiei pentru situații excepționale pentru aprobare.