Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv, în ultima ședință, unei inițiative legislative care propune mecanismul de impozitare a persoanelor fizice care colectează produse agricole din horticultură și fitotehnie și obiecte a regnului vegetal. În această categorie sunt incluse și nucile.

Astfel, autoritățile propun ca persoanele fizice care desfășoară astfel de activități să fie impozitate cu 5% din venit. Impozitul urmează să fie reținut de agentul economic care va achiziționa produsele.

Persoanele fizice vor fi obligate să se înregistreze la organele de stat sau la Serviciul Fiscal de Stat, dar și să achite la stat, în mod individual, contribuțiile de asigurări sociale și medicale. Pentru desfășurarea activității de colectare și vânzare a produselor agricole din fitotehnie și horticultură și a obiectelor regnului vegetal fără înregistrare ori cu act de înregistrare declarat nevalabil se propune o amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale. Adică de la 1.500 până la 4.500 lei.

Totodată, agenții economici care nu vor întocmi actele de achiziție conform normelor legistative vor primi amendă de la 20 la 60 de unităţi convenţionale, adică de la o mie până la trei mii de lei.

Lista completă a produse agricole din horticultură și fitotehnie și obiecte a regnului vegetal reglementată de noile prevederi urmează să fie adoptată ulterior.

Menționăm că, până a intra în vigoare, inițiativa legislativă trebuie să fie votată, în două lecturi, de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.