Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va fi reorganizată, prin modificarea competențelor și reducerea numărului de judecători, începând cu 1 ianuarie 2020. Tot de atunci se va stabili pentru CSJ un număr de 17 posturi de judecător. Ministerul Justiției a publicat proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și organelor procuraturii.

Documentul prevede că, pentru a stabili cine sunt judecătorii care vor activa la CSJ după reformare, actualii membri urmează să fie evaluați de o comisie. Evaluarea acestora se va face în baza a trei criterii: integritate, activitate profesională în ultimii 10 ani și calitățile personale relevante funcției de judecător. Indicatorii și metodologia de evaluare vor fi aprobate de către Comisia de evaluare.

Evaluarea judecătorilor de la CSJ se va efectua în baza următoarelor principii:

  • evaluarea imparțială și obiectivă a fiecărui judecător;
  • tratamentul egal al tuturor judecătorilor, prin aplicarea în mod nediscriminatoriu a metodologiei și criteriilor de evaluare;
  • transparență, prin publicarea informațiilor referitoare la modul de organizare și desfășurare a evaluării, precum și a rezultatelor evaluării.

Dacă judecătorul Curții Supreme de Justiție refuză evaluarea sau nu prezintă la aceasta până la data stabilită de Comisia de evaluare, are dreptul la demisie în condiţiile art. 26 din Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului. Cererea de demisie se înaintează Consiliului Superior al Magistraturii în termen de cinci zile lucrătoare de la data la care urma să fie evaluat.