Un consorțiu format din avocați moldoveni și francezi urmează să primească circa 25 mii dolari SUA pentru reprezentarea intereselor țării noastre într-un dosar intentat de o companie ucraineană. Modificarea contractului de asistență juridică cu compania de avocatură DLA Piper France LLP și biroul asociat de avocați ACI Partners pentru includerea în obiectul contractului a serviciilor de reprezentare a intereselor Republicii Moldova în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene se regăsește într-un proiect transmis Executivului pentru examinare.

Potrivit proiectului, din fondul de rezervă a Guvernului se va aloca 24.495,16 pentru plata onorarilor avocaților pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în fața Curții de Apel din Paris la reexaminarea cauzei ”Научно-производственная фирма Стилекс, succesoare în drepturi a ООО Комстрой și ООО Энергоальянс din Ucraina împotriva Republicii Moldova”. Dosarul datează încă din anul 2011, când compania ucraineană a înaintat împotriva țării noastre o cerere de arbitraj în procedură ad-hoc prin care a solicitat despăgubiri pentru pretinsele încălcări a Republicii Moldova a obligațiilor stabilite în Acordul încheiat între Moldova și Ucraina privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Despăgubirile solicitate sunt în sumă de peste 75,2 milioane dolari SUA.

Potrivit Ministerului Justiției, în luna septembrie CJUE a adoptat o hotărâre de interpretare a Tratatului Cartei Energiei prin care a statuat că achiziționarea unei datorii formată în baza unui contract de vânzare nu este o ”investiție”. Autoritățile de la Chișinău spun că decizia este în favoarea Republicii Moldova. În context, în luna martie urmează să se desfășoare o ședință la Curtea de Apel din Paris pentru a permite părților să se expună pe marginea consecințelor deciziei Curții europene.

Detalii despre parcursul dosarului pot fi găsite aici.