Guvernul a aprobat unele modificări în Codul muncii. Acestea vizează munca la distanță sau la domiciliu. Potrivit proiectului, în cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada situațiilor excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și de război sau declararea stării de urgență în sănătate publică, angajatorul, în funcţie de specificul muncii salariatului, poate dispune, prin ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre) motivat, schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță, fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă. Ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) se comunică salariatului în timp util, inclusiv prin mijloace electronice.

În situații excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și de război sau declararea stării de urgență în sănătate publică, autoritățile competente de gestionarea stării respective pot prevedea pentru unele categorii de salariați o altă durată a timpului de muncă. De asemenea, pot dispune munca suplimentară cu depășirea limitelor prevăzute de cod, precum și condițiile de prestare a acesteia.

În scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorul unității, după consultarea reprezentanților salariaților, este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Pentru autoritățile și instituțiile publice dreptul de a transfera zilele de repaus (de lucru), inclusiv prin modificarea duratei zilnice a timpului de muncă în alte zile aparține Guvernului.