Guvernul a aprobat trei candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Este vorba despre Diana Scobioală, Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. 

Ei au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul celei de-a doua etape a Concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CtEDO, desfășurat în data de 27 ianuarie.

În continuare, Guvernul va transmite lista candidaților pentru consultare Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători la CtEDO.

Potrivit Hotărârii Comisiei de concurs, Diana Scobioală a acumulat 99,7 puncte, Vladimir Grosu, 97,4 puncte și Nicolae Eșanu, 93,7 puncte. 

Amintim că, Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte, până în data de 10 mai, Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o listă de trei candidați pentru postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Candidaturile urmează să fie examinate în cadrul sesiunii de vară Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din iunie 2021.