Anul acesta, Banca Națională a Moldovei a finalizat cu succes, cu susținerea Fondului Monetar Internațional, programul de transparentizare a acționarilor băncilor din țara noastră, program inițiat în 2016. În momentul de față, acționarii celor mai mari bănci din Republica Moldova sunt de bună credință și corespund tuturor cerințelor legislației bancare. Declarația a fost făcută de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-un interviu pentru radio Europa Liberă. 

Armașu s-a referit, în special, la acționarii Moldindconbank, fondul de investiții ”Doverie” din Bulgaria și a precizat că autoritățile din Moldova au analizat minuțios tot ce ține de activitatea fondului. 

”La Moldindconbank, acționar a devenit un fond de investiții din Bulgaria, pe care noi l-am verificat, l-am evaluat. Acest fond de investiții este cotat la bursa din Bulgaria. Unul dintre acționarii săi principali este o companie renumită din Bulgaria, Sopharma, întreprindere farmaceutică foarte puternică. Aceasta, la rândul său, este cotată la bursele din Sofia și Varșovia”, a precizat guvernatorul BNM.

Potrivit oficialului, fondul ”Doverie” corespunde exigențelor de reglementare ale mai multor țări europene, fapt care confirmă că este un investitor de încredere.

”Este vorba despre companii care sunt supravegheate de către supraveghetorul din Bulgaria și cel din Polonia. Respectiv, asta vorbește despre un anumit grad de transparență a acestor companii. Noi i-am verificat sub toate aspectele și am ajuns la concluzia că putem să dăm permisiune acestui fond de investiții să procure Moldindconbank”, a menționat Octavian Armașu.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a mai spus că și Fondul Monetar Internațional a constatat că principalele obiective ale programului de transparentizare a acționarilor băncilor din Moldova au fost realizate cu succes.

Amintim că, în martie 2019, pachetul de 63,89% din acțiunile Moldindconbank a fost cumpărat de compania ”Doverie-Invest” din Bulgaria. Ulterior, investitorul european și-a majorat cota de participare până la 77,63%.

P.