Grupul Orange a anunţat că deschide nouă laboratoare Orange 5G, din care unul în România, prin care firmele şi ceretătorii pot testa utilitatea adusă de tehnologia 5G, scrie news.ro.

”În prima jumătate a lui 2021, mai multe laboratoare 5G se vor deschide în regiuni din Europa în care Grupul Orange este prezent. În România, un laborator 5G va fi dezvoltat ca parte a unui parteneriat cu Institutul de Cercetare ”Campus” din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB). Noul spaţiu va reprezenta încă una dintre iniţiativele care marchează un efort comun al Orange România şi al UPB de a susţine noi proiecte de business, dar şi de cercetare şi inovare”, a anuţat grupul.

Conform unui studiu al Grupului Orange în parteneriat cu GlobalWebIndex, 72% dintre companii declară că se aşteaptă ca operatorul lor să le ofere suport 5G pentru a testa, experimenta şi dezvolta în avans.

”Laboratoarele Orange 5G vor răspunde acestei cereri din piaţă, iar iniţiativa îşi propune să ajute actorii economici şi pe cei din cercetare să descopere valoarea, utilitatea şi oportunităţile aduse de 5G. Antreprenorii şi dezvoltatorii vor putea să-şi testeze soluţiile şi serviciile actuale şi să aibă în vedere noi use-case-uri, totul în beneficiul unui ecosistem destinat co-inovării, ce va ajuta la transformarea modelului lor de business şi a proceselor.  La rândul lor, cercetătorii vor avea un loc în care să poată inova ducând descoperirile existente 5G spre noi orizonturi”, spun reprezentanţii grupului.

În Franţa au fost alese 7 locaţii pentru laboratoare 5G, conlucrându-se acolo cu companii, dar şi autorităţi locale şi sectorul public. Laboratorul 5G Orange din Chatillon (regiunea Parisului) a fost inaugurat chiar azi. Altele vor fi înfiinţate în Lille, Lyon-Charbonnieres, Marseille, Paris-La Defense, Rennes şi Toulouse.

În Belgia va fi deschis în Port of Antwerp, lângă Orange Industry 4.0 Campus. La final de februarie va fi pornit şi un challenge 5G pentru startup-uri şi dezvoltatori în Spania. Câştigătorii vor fi susţinuţi de către Orange 5G Lab.

Companiile implicate în aceste proiecte for fi susţinute de personajul tehnic Orange, vor avea la dispoziţie reţeaua şi produsele companiei, dar şi sedii şi mediul virtual.