Cea mai înaltă instanță germană a permis părinților unei adolescente decedate să-i acceseze direct contul de Facebook, lucru împotriva căruia gigantul digital s-a opus, a anunțat avocatul lor, potrivit AFP.

Curtea Federală de Justiție autorizase deja în 2018 părinții acestei tinere, care a murit la vârsta de 15 ani în 2012, lovită de un metrou din Berlin, să acceseze contul de pe rețeaua socială și astfel să încerce să afle dacă moartea a fost accidentală sau dacă a fost sinucidere.

Facebook a susținut că accesarea datelor adolescentei ar putea încălca conținutul privat al altor utilizatori care au comunicat cu ea.

La sfârșitul acestei decizii, Facebook le-a oferit părinților o cheie USB care conținea 14.000 de pagini în format PDF, cu o masă de date dificil de utilizat.

Contul fetei fusese plasat de la moartea ei în modul ”În memoria”, care permite celor apropiați să împărtășească postări în memoria persoanei dispărute, dar nu și rudelor de a accesa mesajele sau fotografiile.

Prin urmare, părinții au apelat din nou la Curte, care de această dată a cerut ca Facebook să ofere acces real la contul tinerei decedate.

"Transferul de fișiere pe unități USB pur și simplu nu este suficient. Moștenitorii trebuie să poată accesa contul în același mod ca proprietarul însuși. Bucurie!", a salutat pe Twitter avocatul părinților, Christlieb Klages.

Problema patrimoniului digital, o problemă etică și legală, apare în mod regulat în diferite țări.

În 2016, Apple s-a angajat într-o confruntare cu FBI-ul, care a vrut să o oblige să deblocheze iPhone-ul unuia dintre cei doi autori ai atentatului de la San Bernardino, comis în California în anul precedent.

Pe de altă parte, Apple a cooperat mai mult cu un tată italian, care în 2016 a cerut deblocarea iPhone-ului copilului său, care a murit de cancer, pentru a recupera amintirile și fotografiile.

Sursa: hotnews.ro