SA ”Moldovagaz” confirmă recepționarea unei notificări din partea SAP ”Gazprom” în data de 22 noiembrie cu privire la necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie în termen de 48 de ore.

Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie  SA ”Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale de la 126,7 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,6 dolari per mia de metri cubi în octombrie, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 3 noiembrie 2020.

SA ”Moldovagaz”  susține că în acest moment, se lucrează pentru a rezolva această situație. Totodată, își exprimă încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp.

Ministrul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale, Andrei Spînu, susține că această datorie constituie 74.278.446 dolari, iar Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățeni.