Franța cere înlăturarea Wish, site-ul și aplicația de comerț online, disponibilă în întreaga lume. Mai mulți miniștri au cerut principalelor motoare de căutare și magazinelor online de aplicații din Franța să ascundă site-ul și aplicația Wish.

Wish e o platformă cunoscută de comerț online ce include numeroase produse și vândute de companii din China. Afacerea nu are un inventar propriu, pentru că produsele sunt livrate direct de comercianți către consumatori. Platforma a devenit una dintre cele mai cunoscute din lume în ultimii ani. Acum, autoritățile din Franța cer ștergerea platformei de pe principalele motoare de navigare, precum Google, scrie useit.ro.

Anul trecut, autoritățile din Franța responsabile cu drepturile consumatorilor și fraudă au început să investigheze Wish. Potrivit acestora, consumatorii puteau fi induși în eroare de imaginile publicate pe site, în comparație cu produsele care erau livrate. În unele imagini erau prezentate produse de firmă, dar produsele vândute erau contrafăcute, potrivit autorităților.

Autoritățile din Franța au comandat apoi 140 de bunuri diferite de pe Wish, pentru a verifica dacă acestea sunt sigure sau nu. Cele mai multe erau produse importate.

95% din jucăriile pe care le-au achiziționat de pe platformă nu erau conforme normele europene. 45% dintre ele au fost considerate periculoase. În categoria electrocasnicelor, 90% dintre ele au fost considerate periculoase.

Franța cere înlăturarea platformei Wish după investigație. În cadrul acesteia, experții au descoperit și că 62% din bijuteriile de pe platformă erau periculoase. Aceste concluzii au fost bazate pe un eșantion mic, de doar 140 de produse.

Atunci când Wish e anunțată că are un produs periculos, acesta e înlăturat de pe site în 24 de ore. Chiar și așa, ”în cele mai multe cazuri, aceste produse rămân disponibile sub un alt nume și uneori chiar de la același vânzător. Compania nu are un registru cu tranzacțiile produselor periculoase și neconforme” au declarat reprezentanții Ministerului Economiei din Franța.

Potrivit aceleiași investigații, în urma căreia Franța cere înlăturarea Wish, atunci când platforma anunță consumatorii că au cumpărat un produs periculos, nu menționează și motivul pentru care acel produs a fost scos.

În iulie 2021, autoritățile din Franța au cerut reprezentanților Wish ca activitatea platformei să fie conformă cu normele europene de comerț online și siguranța produselor.

Patru luni mai târziu, guvernul din Franța vrea să folosească schimbări recente în normele europene privind oprirea site-urilor și aplicațiilor periculoase. Ministerul Economiei a rugat autorităților responsabile să ceară motoarelor de căutare să nu mai arate Wish.

În acest moment, Wish poate fi găsită în continuare în App Store și site-ul apare în căutările Google. În industria comerțului online, Amazon continuă să fie cea mai mare platformă.

Franța cere înlăturarea Wish, dar procesul de ștergere din motoarele de căutare și din magazinele online de aplicații va dura. Din momentul în care va fi înlăturată, platforma nu va mai apărea în rezultatele căutărilor de pe App Store, Play Store sau Google. Site-ul va fi disponibil în continuare și consumatorii care au deja aplicația o vor putea folosi în continuare.

Dacă autoritățile din Franța vor considera că Wish și-a schimbat îndeajuns modul în care face comerț online, atunci există posibilitatea ca această înlăturare să fie anulată.

După anunțarea deciziei, reprezentanții Wish susțin că vor apela la metode legale pentru a combate ”acțiunea ilegală și disproporționată”.