Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Victor Micu, este noul membru al Consiliului National de Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS). Acesta își va exercita noile atribuții pe perioada mandatului de membru al CSM. O decizie în acest sens a fost luată, recent, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Hotărârea a fost aprobată după ce fostul membru desemnat de CSM în Consiliul CNAJGS, Ion Crețu și-a pierdut statutul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a deciziei Curții Constituționale din luna iunie. Curtea a decis atunci că majorarea numărul de membri CSM a fost neconstituțională.

Victor Micu a fost numit în funcția de judecător în anul 1998. Patru ani mai târziu, magistratul a fost promovat în funcția de vicepreședinte al instanței de prim nivel din sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău, iar în anul 2006, în funcția de președinte al Judecătoriei. Victor Micu este la al doilea mandat de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratul a fost ales în funcția de președinte CSM de două ori, în anul 2014 și, respectiv, în anul 2018. Victor Micu a fost revocat din funcția de președinte CSM în iulie 2019, păstrându-și mandatul de membru al Consiliului.

Din componența CNAJGS fac parte șapte membri: câte doi desemnați de Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților, iar alții trei sunt din partea Ministerului Finanțelor, Consiliului Superior al Magistraturii şi din partea asociațiilor obștești sau al mediului academic. Mandatul de membru al Consiliului National este de patru ani.