Fiecare a doua infracţiune înregistrată, anul trecut în Republica Moldova, a fost contra patrimoniului (44,6%), după care au urmat infracţiunile în domeniul transporturilor (20%), infracţiunile contra autorităților publice (5,1%) şi cele contra securităţii și ordinii publice (4,6%).

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2020 au fost înregistrate mai multe infracţiuni ecologice (+83,3%) și în domeniul transporturilor (+4,1%), comparativ cu anul 2019. În același timp, au fost înregistrate mai puține infracțiuni contra libertăţii, cinstei şi demnităţii persoanei (-35%), infracțiuni informatice şi infracţiuni în domeniul telecomunicaţiilor (-32%), infracțiuni de corupție în sectorul privat (-27,3%).

Datele mai arată că numărul persoanelor decedate în urma infracţiunilor înregistrate a constituit 490 persoane. Astfel, fiecare a doua persoană a decedat în urma unui accident rutier (39,2%), 26,7% din cauza omorurilor şi 10,4% din cauza vătămărilor intenţionate. Cele mai multe persoane au decedat în rezultatul infracţiunilor excepțional de grave, deosebit de grave și grave - 418 persoane.