Gigantul IT Facebook a fost obligat de către o instanță din România să dezvăluie identitatea persoanelor care administrează pagini pe care au fost postate insulte.

La 11 martie 2021, la Judecătoria Ploiești, a fost pronunțată o astfel de sentință într-un proces intentat de către un fost primar și soția sa.

Cei doi politicieni au dat în judecată Facebook Ireland Limited (filiala care administrează afacerile companiei altele decât cele din SUA și Canada), cerând ca firma să le plătească 10.000 de lei daune morale din cauza unor postări de pe pagina ”Florești Prahova”, pe care ei le consideră jignitoare.

De asemenea, soții i-au solicitat instanței să constate că li s-a încălcat dreptul la onoare, demnitate, imagine și viața privată (prin publicarea pe pagina respectivă a unor articole însoțite de fotografii) și să oblige rețeaua nu doar să le plătească daunele morale de 10.000 de lei, ci și să publice hotărârea judecătorească definitivă atât pe pagina „Florești Prahova”, cât și într-un ziar de circulație internațională.

Instanța a admis în parte cererea și a obligat Facebook să transmită reclamanților Informațiile de Baza despre Abonat (BSI) pentru contul ”Florești Prahova”. În rest cererea a fost respinsă ca neîntemeiată.

În replică, Facebook Ireland Ltd a argumentat că reclamanții nu i-au raportat mai întâi rețelei postările considerate ofensatoare. Facebook a eliminat deja o postare despre care a constatat că încalcă standardele rețelei, restul fiind doar critici obișnuite la adresa reclamanților, în calitatea lor de politicieni și persoane publice. (Ideea – cum că persoanele publice, mai ales politicienii, trebuie să se expună unei anumite doze de critică – este conținută chiar și în jurisprudența CEDO.)

În ceea ce privește dezvăluirea identității celor care administrează pagina ”Florești Prahova”, Facebook Ireland a arătat că ”reclamanții nu au oferit niciun temei juridic privind acest aspect, însă dacă instanța ar aproba această cerere, este dispusă să furnizeze informații în măsura în care acestea există și se încadrează în sfera de aplicare a BSI (Informații de Bază despre Abonat)”.

Judecătoarea care a examinat cauza a constatat că Facebook a luat deja măsuri pentru a asigura un mediu online sigur, fără amenințări și insulte, și că le pune tuturor utilizatorilor la dispoziție mecanismul de raportare a postărilor considerate ofensatoare, mecanism de care soții nu uzaseră. În plus, reclamanții sunt persoane publice și deci trebuie să se expună unei anumite doze de critică.

Totuși, judecătoarea le-a admis soților cererea privind obținerea identității reale a celor care administrează pagina ”Florești Prahova”, astfel încât să-i poată da în judecată pe aceștia pentru daune morale. În caz contrar, reclamanților le-ar fi îngrădit nejustificat liberul acces la justiție.

Sursa: luju.ro