Extinderea termenului de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului a fost susținută și de Legislativ, care a votat în ședința din 11 septembrie, în lectură finală, proiectul de modificare a Legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport.

Modificările prevăd extinderea termenului de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender cu numere de înmatriculare neutre până la 1 septembrie 2022. Conform legislației în vigoare, termenul expiră în anul curent.

Potrivit autorităților, extinderea termenului cu doi ani va oferi locuitorilor din unitățile administrativ-teritoriale  din stânga Nistrului și municipiului Bender dreptul de a accede în traficul internațional cu vehiculele proprii doar în cazul în care acestea sunt înmatriculate de autoritățile statului, în temeiul Convenției asupra circulației rutiere, încheiată la Viena, la 8 mai noiembrie 1968 și la care Republica Moldova a aderat prin Hotărârea Parlamentului nr.1318/1993.

Mecanismul respectiv a fost instituit în septembrie 2018 pentru o perioadă de doi ani, iar de atunci în orașele Tiraspol și Râbnița au fost luate la evidență 4.070 de autovehicule (perioada septembrie – decembrie 2018 – 1.673; anul 2019 – 1.314; anul 2020 (până la declararea stării de urgență) – 748; perioada 3 iunie-31 iulie 2020 – 235). Media lunară de înmatriculare a unităților de transport este următoarea: 2018 – 418, 2019 – 110, 2020 - 374. După o micșorare a numărului de unități de transport luate la evidență în anul 2019, în anul 2020 acest număr a crescut.

Prin luarea la evidență a vehiculelor din regiunea transnistreană, autoritățile obțin informația despre aceste vehicule, proprietarii sau conducătorii acestora.  De asemenea, toate mijloacele de transport reînmatriculate sunt supuse verificării prin sistemul internațional de drept pentru a evita situațiile dacă acestea sunt declarate pierdute sau furate. Totodată, spre deosebire de mijloacele de transport cu numere eliberate de structurile transnistrene, mijloacele de transport cu numere neutre pot fi identificate în traficul rutier în situațiile dacă comit accidente rutiere, iar conducătorii pot fi supuși răspunderii juridice. Astfel, mijloacele de transport, cât și conducătorii auto sunt readuși în câmpul legal al Republicii Moldova, inclusiv pentru situațiile de comodat.

Modificările privind extinderea termenului vor intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.