Proiectul legii pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova în scopul micșorării numărului de infracțiuni grave și deosebit de grave, precum și a pedepselor cu închisoare aplicate pentru faptele infracționale contra patrimoniului, conține prevederi discriminatorii și dezechilibru dintre încălcare și sancțiune.

Experții anticorupție consideră că în esență, pe lângă optimizarea cheltuielilor din sistemul instituțiilor penitenciare necesare pentru întreținerea deținuților, rămâne neacoperit interesul cetățenilor Republicii Moldova sub aspectul impactului prevederilor proiectului asupra relațiilor sociale. Concomitent, există riscul de înțelegere greșită, de către infractori/potențiali infractori, a intenției și mesajului transmis de stat în raport cu scopul și esența legii penale, drept rezultat fiind numărul în creștere a infracțiunilor săvârșite/care cauzează daune în proporții mari și proporții deosebit de mari.

Totodată, umanizarea prevederilor legii penale se va răsfrânge atât asupra învinuiților, inculpaților și persoanelor condamnate pentru infracțiunile săvârșite în proporții mari și proporții deosebit de mari, cât și asupra persoanelor care vor comite pe viitor asemenea fapte ilegale.

Concomitent, experții mai spun că promovarea la nivel național a politicilor cu un enorm impact social trebuie precedate de documente strategice, evitându-se aplicarea confuză și fără o analiză amplă a situației actuale, precum și a efectelor pe care le vor avea implementarea noilor reglementări asupra relațiilor din societate.

În ceea ce privește limitele proporțiilor mari și deosebit de mari, acestea trebuie corelate cu nivelul de dezvoltare economică a societății, iar modificarea lor urmează a fi făcută cu un nivel sporit de responsabilitate și punerea accentului pe asigurarea echilibrului între fapta social periculoasă comisă și sancțiunea aplicată.