Președintele Comisiei economiei, buget și finanțe din Parlament, Dumitru Alaiba, insistă pe adoptarea unui proiect de lege, care ar interzice publicitatea la loterii și pariuri sportive. Pe de altă parte, unii experți economici contestă dur această inițiativă, care ar duce la distrugerea unei industrii ce aduce bani în bugetul de stat și trecerea acesteia în subteran, scrie Ziarul Național.
 
”Promovarea jocurilor de noroc, această molimă, a ajuns deja și la chioșcurile de cafea. Dacă până acum nu puteai intra într-o benzinărie, supermarket, chioșc de presă, librărie etc. fără să dai cu nasul în promovarea loteriei, acum dai de ea și când vrei să îți iei o simplă cafea. Ei nu se vor opri de bunăvoie. Trebuie să-i oprim noi, intervenind în legislație. Cât mai urgent, pentru că oamenii suferă zilnic”, a scris Alaiba într-o postare pe Facebook. 
 
De partea cealaltă, economistul superior din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, consideră că proiectul promovat cu insistență de Alaiba contravine practicilor europene și va distruge această industrie. 
 
„Proiectul de lege pe care tot insistați este unul fundamentat pe zero cifre, vine în contradicție crasă cu practicile europene în domeniu și va duce pur și simplu la distrugerea unei industrii și trecerea aproape integrală a acesteia fie în zona informală / ilegală, fie la operatorii de peste hotare. Și mai sunt și alte efecte adverse, care pot fi lejer enumerate”, a scris Madan într-un comentariu la o postare a lui Alaiba. 
 
Expertul arată că Alaiba ar manipula opinia publică și ar opera cu informații false. În acest sens, Madan a scos în evidență un citat din postarea deputatului PAS, construit pe afirmații nefondate. 
 
„Imaginați-vă cum e asta - să aștepți troleibuzul și să speri că ajungi acasă fără să pierzi toți banii pe care îi ai la loterie sau la aparate” - publicitatea la aparate este deja interzisă și amplasarea aparatelor de joc strict reglementată. Pentru că aparatele de joc, alături de cazino, sunt jocuri de noroc cu risc social înalt. Loteria și pariurile sportive sunt definite în legislație drept jocuri de noroc cu risc social scăzut, de aceea și se permite publicitatea. Și asta nu e vreo inovație moldovenească. În cam aproape toată Europa este așa”, mai scrie economistul superior din cadrul Expert-Grup. 
 
Madan speră ca deputatul Alaiba să aibă o abordare pragmatică în privința acestui proiect de lege. „În loc să corectați porcăria făcută de Plahotniuc, care a impus monopol de stat pe pariurile sportive, deși piața aceasta, cu excepția unor state nordice, este liberă și competitivă în absolut toate statele Uniunii Europene, voi vreți să bateți un cui definitiv în această industrie cu toate consecințele de rigoare. Sper totuși că o să mai meditați și o să promovați într-un final abordarea pragmatică și practicile europene, dacă tot acolo zicem că tindem...”, a conchis sursa citată. 
 
Directorul IMAS, Petruti Doru, este convins că proiectul propus de Dumitru Alaiba e o măsură populistă și că deputatul e conștient de acest lucru. 
 
„Întâmplarea face ca, în această perioadă, să fi desfășurat un amplu studiu pe tema jocurilor de noroc, din multe perspective: legislație, economică, psihologică, perspectiva populației (studiu sociologic), experiențele altor țări etc. De când vă urmăresc pe această temă, discursul Dvs. are doar componenta populistă și arată în mod evident o abordare subțire, îngustă a temei, o abordare unidirecțională. Și o spun cu regret și cu convingerea ca vreți sa faceți bine. Discuția de aici are un punct central: documentare, evidente, perspective, dezbatere, iar apoi propuneri. În afară de propunerea „interzis” (care este populistă) eu nu am reperat altceva”, a menționat Petruți în comentarii la postarea deputatului PAS. 
 
Dumitru Alaiba a dat asigurări că la mijloc nu ar fi o acțiune populistă: „Îmi pare foarte rău că vedeți aici populism. Nu asta e motivația mea. Dacă doriți, vă pot organiza tete-a-tete-uri cu oameni care fie suferă, fie au suferit de această dependență. O să vă pătrundeți de câte vreți istorii personale ca să vă formați o opinie despre fenomen, în cazul în care chiar nu ați fost expus acestui subiect în experiența dvs. de până acum. Problema există și este în plin avânt, în lipsa oricărei reglementări”. 
 
Amintim că Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege care prevede interzicerea totală a publicității jocurilor de noroc, inclusiv a loteriilor și pariurilor sportive. Alaiba și colegii săi insistă că loteriile și pariurile sportive provoacă dependență, dar nu au fost prezentate niciun fel de date care ar confirma această afirmație. Mai mult, la singura rundă de dezbateri publice, participanții au atras atenția autorilor că proiectul de lege va afecta grav veniturile bugetului de stat, va încuraja jocurile de noroc ilegale, dar și va afecta realizarea numeroaselor proiecte de responsabilitate socială, desfășurate din veniturile de la loterie și pariuri sportive, conform practicii internaționale.