Executivul Asociației Judecătorilor din Republica Moldova consideră că mesajele lansate în spaţiul public, prin care se inoculează imaginea unui sistem judecătoresc neindependent și care s-ar afla în captivitate, desfășurându-și activitatea în mod ilegal, sunt de o gravitate inadmisibilă la adresa justiţiei din Republica Moldova. Declarația a fost făcută în contextul în care judecătorul Ghenadie Pavliuc a sesizat Asociația Judecătorilor din Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii și Parlamentul, după ce politicianul Sergiu Litvineco a făcut unele declarații în mass-media în privința sistemului judecătoresc.

În declarația emisă de executivul Asociației Judecătorilor se spune că asemenea afirmații afectează independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul sistemului judiciar, implicat deja într-un amplu efort de consolidare a încrederii cetăţeanului în justiţie.

”Asociația îşi manifestă îngrijorarea şi condamnă exprimările publice ce afectează independenţa şi imparţialitatea judecătorilor, dar şi a prestigiului şi credibilităţii justiţiei în general, și face un apel către toate persoanele, de a promova echidistant orice mesaj public şi de a se alătura demersului sistemului judiciar de consolidare a poziţiei sale democratice în societate, în deplină concordanţă cu principiile separării puterilor în stat şi cu drepturile fundamentale ale omului”, se menționează în declarația Asociației.

Totodată, în declarație Asociația Judecătorilor din Republica Moldova mai precizează că atestă cu îngrijorare amploarea unor dispute între judecători pe aceleași subiecte, însoțite de mesaje și declarații ce nu fac față așteptărilor societății de la justiție și judecători. În acest context, facem un apel la unitate și responsabilitate a întregului corp de magistrați pentru valorificarea eforturilor necesare consolidării imaginii și promovării eficiente a principiilor ce fundamentează justiția într-un stat de drept.