În Estonia, cele mai simple procese civile, cu miză de sub 6.400 de euro, sunt decise de un sistem de inteligență artificială. Anual, 30.000 de astfel de spețe sunt judecate de un robot cu o interfață umană prealabilă.

Procesul online poate fi intentat (pe www.e-toimik.ee), pentru că deja din 2001 fiecare cetățean are o identitate electronică verificată. Se poate intenta chiar și divorțul online. În ceea ce privește disputele contractuale care implică restituirea unor sume de bani până în 6.400 de euro există sistemul semiautomatizat de ordin de plată.

În fiecare an, sunt între 30.000 și 34.000 de astfel de cazuri care pot fi soluționate de judecătorul-robot. Restul cazurilor civile care ajung în varianta clasică în instanță sunt tot în jurul a 30.000. În acest moment, doar 10% din cazurile rezolvate de sistemul semiautomatizat actual care presupune în continuare validarea umană sunt contestate și ajung pe masa unui judecător-om. În comparație, cazurile clasice sunt contestate în proporție de 6%.

Kai Härmand, secretar general adjunct în Ministerul Justiției: ”Nicio țară nu e 100% necoruptă. Și noi avem acum un caz mare de corupție în instanță. Conducerea portului Tallinn, o companie de stat, este acuzată că ar fi luat mită 3 milioane de euro pentru a le da unor companii din Polonia și Turcia contractul pentru construcția de feriboturi. Dar e bine, că asta înseamnă că justiția și poliția își fac treaba.

Noi nu-l definim ca pe un judecător-robot, noi îl definim ca pe un sistem automatizat, din două motive: în primul rând, nu este un judecător, să judeci înseamnă să faci dreptate și iei în considerare mai multe posibilități, asculți ambele părți, iei în considerare probe”.

Sursa: juridice.ro