Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova a decis să anuleze, repetat, hotărârea prin care au fost aleși noii membri Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. De această dată, la vot nu au participat doi dintre membrii Consiliului, în privința cărora au fost invocate conflicte de interese. Decizia a fost luată la reuniunea de luni, 9 noiembrie. Informația a fost publicată pe una dintre rețelele avocaților.

Menționăm că, la începutul lunii octombrie au fost desemnați noii membri ai Comisiei de licențiere. Conform deciziei, dintre cei 11 membri aleși, patru au fost membri și în componență anterioara a Comisiei. Ulterior, Consiliul Uniunii Avocaților a decis să anuleze hotărârea de desemnare a noilor membri, după ce au fost identificate mai multe neconformități în procedura de organizare a concursului. Însă nu toți au fost de acord cu decizia Consiliului UAM, așa că trei dintre noii membri ai Comisiei de licențiere au depus în instanță o cerere de suspendare a executării Hotărârii Consiliului UAM din 13 octombrie cu privire la anularea Hotărârii Comisiei Speciale pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat pe motiv că nu ar fi avut competența de anulare a Hotărârii Comisiei Speciale.

La sfârșitul lunii octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a admis cererea și a dispus prin încheiere executorie suspendarea hotărârii Consiliului UAM din 13 octombrie cu privire la anularea Hotărârii Comisiei Speciale pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. Hotărârea a fost suspendată până la devenirea executorie a Hotărârii pe fondul cauzei, cu precizarea că dacă reclamanții nu depun acțiune în contecios administrativ, suspendarea actului administrativ se limitează până la expirarea termenului de adresare în judecată cu o acțiune în contestare a actului administrativ suspendat.

Suspendarea hotărârii Consiliului UAM a dat undă verde Comisiei de licențiere să se convoace în ședință și să stabilească perioada desfășurării examenelor de admitere la stagiul profesional și de calificare în profesia de avocat.

Totodată, Consiliul UAM a decis să revoce hotărârile din martie și aprilie prin care s-a decis modul de organizare a concursului pentru selectarea noilor membri ai Comisiei de licențiere, componența Comisiei speciale de desfășurare a concursului și, ulterior, prelungirea perioadei de depunere a dosarelor.