Avocații sunt convinși că atunci când autoritățile vor decide că putem reveni la viața normală de inainte de pandemie, instanțele de judecată vor avea un volum de lucru mai mare. Am întrebat mai mulți apărători dacă dupa ridicarea stării de urgență credeți că va crește numărul de litigii. Și, dacă da, ce pretenții vor invoca oamenii?”. Vedeți mai jos opiniile acestora:

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROŞCA Asociații: Trebuie să ne așteptăm la un val de litigii, legat de neexecutarea contractelor, privind rezoluțiunea raporturilor contractuale, invocarea clauzei de hardship. Estimăm că vor fi litigii de muncă.

Vlad Roșca, Partner la EFRIM ROŞCA Asociații: Litigii au existat, există și vor exista. Cred că criza va genera mai multe insolvabilități.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners: Nu, nu cred, adică sper că nu. Poate sunt prea optimist, dar cred că criza reliefează elementul de omenie, de înțelegere, de prevenire a conflictelor. Ați observat că și statele care au abordat pandemia în conciliere cu proprii cetățeni o traversează mai ușor, în timp ce statele, inclusiv superputeri, în care liderii caută nod în papură, au pierderi omenești imense? Oamenii vor căuta să prevină conflictele, să le rezolve direct, prin comunicare, conciliere și un strop de înțelepciune, dar nu făcând coadă la justiția organizată.     

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”: În opinia noastră, va crește numărul de cereri depuse. Or, la această etapă este suspendată practic activitatea instanțelor judecătorești. Avocații sunt ocupați cu elaborarea multiplor cereri pe cauzele care le au în gestiune. Ca efect, se va majora sarcina activității judecătorilor și procurorilor. De asemenea, sunt multiple incoerențe legate de această stare de urgență, care vor plasa în sarcina avocaților probleme suplimentare pentru a le invoca în apărarea clienților săi. Referitor la litigii concrete, am observat o dinamică în creștere a problemelor legate de relațiile familiale, în particular referitor la relațiile care vizează copiii, mai cu seamă după ce au revenit mulți cetățeni ai Republicii Moldova din străinătate.

Vadim Vieru, avocat Promo-LEX: Cu siguranța va crește. De toate tipurile. Începând de la divorțuri până la insolvabilitate, de la contravenții – până la omoruri comise din interes material. Vin timpuri grele pentru toți subiecții implicați în actul de justiție – avocați, judecători, procurori, executori, etc.

Elena Garaz, Cabinetul Avocatei ”Elena Garaz”: Este evident că va fi o supraaglomerare a lucrului în instanțele de judecată, deoarece se va relua examinarea cazurilor amânate/suspendate pe perioada stării de urgență, la care se vor adăuga acțiuni depuse în instanță în perioada stării de urgență și de asemenea, neexaminate, precum și va avea loc o înregistrare masivă de cereri în legătură cu încetarea suspendării termenelor. Vor fi în vogă pretenții legate de neexecutarea contractelor, ajustarea prestațiilor contractuale, proceduri de insolvabilitate, litigii de muncă.

Andrei Bivol, avocat, Director de Proiecte FIDES: Da, în mod cert va crește numărul de litigii. În primul rând pentru că în prezent examinarea majorității cauzelor este suspendată. Deci creșterea va fi determinată în primul rând de restanțele acumulate în perioada stării de urgență. Mai simplu, cei care n-au putut depune acțiuni sau le-au depus, în timpul stării de urgență, dar au rămas fără examinare vor avea acum această ocazie. Probabil vor fi anumite fluxuri de cereri cu obiecte similare: încasarea datoriilor și penalităților de întârziere, suspendarea contractelor, rezoluțiunea contractelor din motivul impedimentelor justificative, litigii de muncă, litigii medicale (aici avem în vedere și pacienții, dar și medicii care sunt obligați să muncească fără protecția adecvată).