Consiliul Superior al Magistraturii urmează să desfășoare marți, 22 septembrie, concursurile pentru ocuparea a nouă posturi vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție și a patru posturi la Curtea de Apel Chișinău. Subiectele au fost incluse în ordinea de zi a reuniunii Plenului CSM.

Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante urmau să fie organizate, initial, la sfârșitul lunii iulie. Totuși, ședința Plenului CSM în care urma să fie examinați candidații a fost amânată după ce un angajat al Consiliului a fost confirmat cu COVID-19.

Tot marți, CSM umrează să discute despre sesizarea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Legii nr.67 din 21 mai 2020, care prevede că ”până la alegerea de către Adunarea Generală a Judecătorilor a noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcţiile vacante de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

Plenul CSM urmează să mai ia o decizie privind cererea privind încetarea mandatului de membru supleant al Colegiului disciplinar a judecătorului Iurie Bejenaru, de la Curtea Supremă de Justiție, acordarea unor magistrați a titlului onorific de veteran al sistemului judiciar, dar și să examineze mai multe contestații sau sesizări depuse de actuali sau foști judecători.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să examineze cererile de evaluare pentru o eventuală promovare în funcție depuse de Veronica Cupcea, de la Judecătoria Orhei, care țintește spre funcție administrativă, și de Ghenadie Mîra, de la Judecătoria Anenii Noi, care vrea să fie promovat la o instanță ierarhic superioară.