După ce a organizat concursul pentru ocuparea unei funcții de magistrat la Judecătoria Bălți, Consiliul Superior al Magistraturii a realizat că instanța nu are, de fapt, funcții vacante de judecător. Prin urmare, Plenul CSM a decis să reducă numărul de magistrați de la o altă instanță și să mărească statele de personal la judecătoria din municipiul Bălți. O decizie în acest sens a fost luată săptămâna aceasta.

Mai exact, în luna iulie a fost organizat concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de magistrat în mai multe judecătorii. La instanța din Bălți, a fost selectată Natalia Foma. Aceasta a fost numită în funcție la începutul lunii noiembrie, iar jurământul l-a depus chiar săptămâna aceasta. Între timp, CSM a fost admisă cererea fostului judecător de instrucție Stanislav Sorbalo de a fi restabilit în funcție. Aceasta a revenit la instanța de unde a fost demis, adică la Judecătoria Bălți. Prin urmare, funcțiile de judecător la instanță din Bălți au fost suplinite până la depunerea jurământului de către Natalia Foma.

În schimb, la Judecătoria Soroca, sediul Florești era o funcție vacantă de judecător, care a fost scoasă la concurs după ce magistrata Marcela Nicorici a fost eliberat din funcție în temeiul expirării împuternicirilor din motivul că nu a fost numită până la atingerea plafonului de vârstă. Prin urmare, CSM a decis să anuleze concursul, iar funcția vacantă să o transfere la Judecătoria Bălți, sediul central. Împreună cu funcția magistrat, au mai fost transferate o funcție de grefier și una de asistent judiciar.

În hotărârea CSM se spune că, potrivit competenţelor legale, Consiliul Superior al Magistraturii poate să ia, în exclusivitate, decizia cu privire la stabilirea numărului necesar de judecători pentru fiecare instanţă, în limitele numărului total de magistrați stabilit de lege.