Dreptul de utilizare a facilității fiscale prevăzute la art.103 alin. (9²) din Codul fiscal nu este condiționat de deținerea documentului care confirmă desfășurarea activității de utilitate publică. Explicația a fost făcută de Serviciul Fiscal în baza generalizată a practicii fiscale în baza explicațiilor Ministerului Finanțelor din 13.09.2021.

Potrivit instituției, în conformitate cu art.103 alin. (9²) al Codului fiscal, TVA nu se aplică mărfurilor şi serviciilor importate sau procurate pe teritoriul Republicii Moldova de către organizaţiile necomerciale care corespund cerinţelor art.52 din Codul fiscal, în scop de construire a instituţiilor de asistenţă socială, precum şi mărfurilor şi serviciilor importate sau procurate pe teritoriul Republicii Moldova de către aceste organizaţii necomerciale pentru necesităţile instituţiilor menţionate.

 Astfel, în temeiul art.103 alin. (9²) al Codului fiscal, organizațiile necomerciale care corespund cerințelor art.52 din Codul fiscal, urmează să beneficieze de scutirea de TVA fără drept de deducere pentru mărfurile și serviciile importate sau procurate pe Republicii Moldova de către acestea pentru construirea instituțiilor de asistență socială și pentru necesitățile instituțiilor respective.

Prin urmare, dreptul de utilizare a facilității fiscale prevăzute la art.103 alin. (9²) din Codul fiscal, nu este condiționat de deținerea documentului care confirmă desfășurarea activității de utilitate publică. 

Amintim în, context că Ministerul Justiției a pezentat recent propuneri de modificare a legislației care prevăd că statutul de utilitate publică nu se va mai atesta prin certificat de utilitate publică. Organizația necomercială care deține statutul de utilitate publică va proba această calitate prin extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice.