În curând, în Republica Moldova ar putea apărea două programe noi de susținere a antreprenoriatului social în țara noastră. Inițiativele au fost anunțate, recent, de Ministerul Economiei și Infrastructurii în cadrul unei conferințe.

Astfel, pentru a asigura creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat, Ministerul Economiei și Infrastructurii este implicat plenar în elaborarea și promovarea unui Program național pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova pentru anii 2021-2025. Programul este în proces de definitivare urmare a propunerilor înaintate de ministerele de resort.

De asemenea, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei și în conlucrare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Ministerul este în proces de elaborare a Programului național de finanțare și mentorat pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Pentru dezvoltarea acestuia, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2021, este alocată suma de 1 milion lei. Ulterior, din bugetul de stat se va aloca câte 5 milioane lei pentru anii 2022-2023 și câte 10 milioane lei pentru anii 2024-2025.

Antreprenoriatul social reprezintă modelul de antreprenoriat orientat spre creșterea bunăstării societății și nu urmărește doar maximizarea profitului. Reinvestind profitul, întreprinderile care practică antreprenoriatul social susține o cauză socială, identifică noi nevoi sociale, încurajează incluziunea în societate a persoanelor defavorizate, în mare parte, a celor cu dizabilități, asigură ocuparea forței de muncă şi  utilizarea resurselor alternative.

În Republica Moldova, antreprenoriatul social și întreprinderea socială au fost recunoscute în anul 2017. În 2018 a fost elaborat și aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social, precum și lista genurilor de activitate ce constituie activități de antreprenoriat social. Începând cu anul 2020, Comisia a recepționat primele dosare și solicitări de a primi statutul de întreprindere socială sau întreprindere socială de inserție. În urma analizei, trei întreprinderi au primit acest statut.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate trei întreprinderi sociale și 48 de inițiative de antreprenoriat social.