Biroului Asociat de Avocaţi Buruiana&Partners urmează să primească 4.500 de dolari din fondul de rezervă al Guvernului pentru prezentarea declaraţiei scrise în susţinerea demersului Republicii Moldova de refuzare a recunoaşterii şi încuviinţării executării silite pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a hotărîrii arbitrale a Tribunalului arbitral ad-hoc din 25 octombrie 2013.

Alocarea sumei a fost aprobată în ședința Executivului din 10 iulie.

În motivarea alocării sumei se menționează că în data de 11 decembrie 2018, ministrul justiției, în numele Guvernului, a negociat și semnat angajamentul de reprezentare şi consultanţă juridică cu biroului de avocați Bukh Law Firm, P.C., New York. Angajamentul a fost semnat în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1218/2018 cu privire la încheierea contractului de reprezentare legală a Republicii Moldova în cadrul unor proceduri judiciare în faţa instanțelor unui alt stat.

La 20 martie 2019, biroul de avocați Bukh Law Firm, P.C. a înaintat un demers Ministerului Justiţiei prin care a invocat necesitatea de a prezenta o declaraţie despre multiplele erori procedurale care au făcut ca hotărîrea arbitrală să fie nulă, făcute de un expert/experţi care au reprezentat interesele Republicii Moldova în procedura de arbitraj iniţiată de către ООО „Энергоальянс”(Ucraina) împotriva Republicii Moldova.

Urmare a acestui demers, Ministerul Justiţiei a decis oportunitatea numirii unui expert, pornind de la faptul că acest litigiu este de importanţă majoră pentru Guvernul Rupublicii Moldova, iar candidatul propus a fost avocatul Mihail Buruiană din cadrul BAA Buruiană & Parteners, care a reprezentat interesele statului în faţa Tribunalului arbitral ad-hoc din 25 octombrie 2013. Costul serviciilor respective au fost evaluate la suma de 4.500 dolari.

Amintim că, în baza unor decizii anterioare, Guvernul a aprobat în acest an alocarea a peste 100 de mii de dolari din fondul de rezervă pentru plata onorariilor biroului de avocați Bukh Law Firm P.C. din New York, care a reprezentat interesele statutului în același dosar.

În procesele de judecată cu Energoalians, statul a fost reprezentat de mai multe firme de avocatură străine și naționale, alocând diverse sume de bani.

Amintim că, în aprilie 2016, Curtea de Apel din Paris a anulat sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de Energoalians în capitala franceză, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-a comis încălcări grave.

Decizia din 25 octombrie 2013 obliga Republica Moldova să achite firmei Energoalians din Ucraina despăgubiri de circa 593 de milioane de lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile avocaților și onorariile pentru instanța de arbitraj.