Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, ar putea fi numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat candidatura acestuia și o va prezenta Plenului Parlamentului pentru aprobare.

Nu este prima dată când Dorel Musteață încearcă să ajungă judecător la Curtea Supremă de Justiție. În 2018 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani.

Dorel Musteață este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din octombrie 2018, mandatul acestuia va expira în octombrie 2022. Acesta asigură interimatul funcției de președinte al Consiliului de la mijlocul lunii iunie după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile din articolul I, punctul 1 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, prin decizia adoptată de CC, a fost anulată și Hotărârea Parlamentului din 17 martie 2020 prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În cadrul aceleiași ședințe Comisia a decis să lase la discreția Plenului candidaturile Oxanei Robu și a lui Ghenadie Plămădeală.