Directorul Institutului Național al Justiției (INJ), Diana Scobioală sau fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu ar putea fi următorul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea Republicii Moldova. Candidaturile celor doi au fost recomandate Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de Comitetul APCE privind alegerea judecătorilor la CtEDO, care i-a catalogat ca fiind ”la fel de calificați”.

Fostul viceministru al Justiției și secretar de stat, Nicolae Eșanu, a fost exclus din cursă.

Cei trei candidați au fost intervievați în data de 17 septembrie.

Săptămâna viitoare, APCE urmează să decidă în cadul plenarei cine dintre cei doi candidați recomandați va deveni judecătorul CtEDO din partea Moldovei.

Mandatul unui judecător la CtEDO este de 9 ani.

Diana Scobioală, Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu au fost selectați anterior și aprobați de Guvern drept candidați pentru suplinirea postului de judecător la CtEDO, acumulând cel mai mare punctaj în cadrul celei de-a doua etape a Concursului național, desfășurat în data de 27 ianuarie.

Diana Scobioală a acumulat atunci 99,7 puncte, Vladimir Grosu, 97,4 puncte și Nicolae Eșanu, 93,7 puncte.

Ulterior, Guvernul a transmis lista candidaților pentru consultare Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători la CtEDO.

Procedura de alegere a judecătorilor la CtEDO are loc în trei etape:

  1. Selecția națională;
  2. Examinarea în Panelul consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători ai CtEDO a chestiunii vizând corespunderea atât a candidaților, cât și a concursului național, exigențelor corespunzătoare;
  3. Interviurile în Comitetul APCE privind alegerea judecătorilor la CtEDO și votul final în plenara APCE.

Iniţierea procedurii de alegere a noului judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova a avut loc urmare a scrisorii Secretarului General al APCE, Wojciech Sawicki, cu privire la expirarea, la 2 decembrie 2021, a mandatului lui Valeriu Grițco, actualul judecător din partea țării la CtEDO și lansarea procedurii de alegere a noului judecător.