Palladium Hotel Group, unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere din Spania, dă în judecată Deutsche Bank - cea mai mare bancă germană - cerându-i despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru ceea ce consideră o vânzare înşelătoare de instrumente financiare derivate pe valute, care i-a generat pierderi imense, scrie bursa.ro.

Acţiunea, care a fost depusă luna trecută la Înalta Curte din Londra, este cea mai recentă escaladare a unui scandal ce implică acuzaţii potrivit cărora Deutsche Bank a vândut produse financiare exotice către societăţi mici şi mijlocii din Spania, cauzându-le pierderi.

Unele pretinse victime sunt companii ce fac parte din Palladium Hotel Group din Ibiza, al şaptelea mare lanţ hotelier din Spania, care susţine că Deutsche Bank a profitat de ”naivitatea sa” ca să-i vândă derivate pe care nu le înţelegea.

Oficialii Deutsche Bank au declarat că se vor apăra cu tărie împotriva celor pretinse de Palladium, susţinând că acuzaţiile aduse băncii ”nu au temei”. Creditorul german a subliniat, de asemenea, că procesul intentat de Palladium este unul izolat şi îl consideră diferit de cele pe care le-a soluţionat în trecut. ”Nu vedem vreun motiv pentru care să ne aşteptăm la alte procese individuale de asemenea dimensiuni”, au afirmat oficialii băncii germane.

Acuzaţiile extinse din scandalul mai sus menţionat au dus la plecarea a doi bancheri seniori din cadrul Deutsche Bank şi la încheierea de acorduri amiabile (extrajudiciare) pentru soluţionarea litigiilor, inclusiv o plată de 10 milioane de euro către cel mai mare exportator de vin din Europa, J. Garcia Carrion.

Deutsche Bank efectuează propria sa anchetă internă asupra acuzaţiilor care i se aduc, cu numele de cod ”Teal”. Banca susţine că doar ”un număr limitat de clienţi” sunt afectaţi direct, dar investighează dacă alţii ar fi putut fi supuşi unor probleme similare. În acest caz ar putea fi implicate între 50 şi 100 de companii.

Grupul Palladium - care operează 50 de hoteluri în Europa şi America, inclusiv Ushuaia Ibiza Beach Hotel şi Hard Rock Ibiza - arată că instrumentele derivate complexe pe care le-a cumpărat de la Deutsche Bank i-au fost recomandate drept hedging sigur împotriva fluctuaţiilor de curs valutar, precum şi a modificărilor ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, grupul hotelier susţine că investiţia a avut drept rezultat comisioane şi pierderi ”atât de mari încât a trebuit să ia împrumuturi substanţiale” ca să le acopere.

Până în 2019, Palladium a încheiat 259 de tranzacţii cu instrumente financiare derivate. La momentul de vârf, în 2017, acestea au implicat o sumă noţională restantă de 5,6 miliarde de euro, sumă care a depăşit bilanţul grupului hotelier, conform documentelor depuse la dosar.

Vânzările consolidate ale Palladium sunt de aproximativ 700 milioane de euro pe an, iar câştigurile anuale înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări trec de 150 de milioane de euro.

Conform acţiunii în instanţă, tranzacţiile cu Deutsche Bank au fost încheiate de către Antonio Matutes Juan, fratele fondatorului Palladium, şi Abel Matutes Juan, fost comisar european şi ministru de externe spaniol, care este preşedintele grupului hotelier.

Deşi Palladium este o companie mare, avocaţii săi din SUA susţin că oficialilor acesteia le lipseau atât experienţa, cât şi cunoştinţele necesare să înţeleagă cât de riscante erau instrumentele derivate în care au investit, iar banca era pe deplin conştientă de această situaţie.

Avocaţii spun că banca a exploatat o ”relaţie personală strânsă” pe care Antonio Matutes Juan a dezvoltat-o cu Amedeo Ferri-Ricchi, şeful diviziei de valute din cadrul Deutsche Bank Europa.

Conform documentelor depuse în instanţă, Ferri-Ricchi l-a abordat pe Antonio Matutes Juan la Ibiza, în octombrie 2012, la scurt timp după ce Palladium a suferit pierderi din tranzacţiile valutare derulate cu alte bănci. Traderul i-ar fi prezentat lui Antonio Matutes Juan o strategie de investiţii în instrumente financiare derivate pe valute denumită ”DB Haven Liability Cheapener” ca fiind ”sigură”.

Antonio Matutes Juan i-a acordat încredere lui Ferri-Ricchi, cumpărând instrumente derivate care ”în practică erau imposibil de înţeles pentru un client corporativ”, potrivit dosarului.

Când instrumentele financiare i-au adus pierderi grupului hotelier, Deutsche Bank a sugerat restructurarea tranzacţiilor, proces care a generat noi taxe şi adâncirea pierderilor, arată documentele depuse la dosar, care acuză banca de faptul că a denaturat riscurile investiţiei.

Litigiul dintre bancă şi grupul hotelier este în curs. Ferri-Ricchi, care nu este inculpat în acest caz şi nu este implicat în procedurile legale, a părăsit creditorul german în 2019, cu un an înainte să înceapă ancheta ”Teal”. El neagă acuzaţiile aduse în acest dosar.

Într-o declaraţie, Deutsche Bank a descris Palladium ca un ”investitor sofisticat, cu o vastă experienţă în utilizarea instrumentelor derivate”. Conform băncii, grupul hotelier ”a tranzacţionat şi a decontat aceste produse cu Deutsche Bank pe parcursul mai multor ani, fără reclamaţii. Tranzacţiile au fost efectuate cu deplina cunoaştere şi autorizare a companiei, iar Palladium a înţeles bine atât potenţialele beneficii, cât şi riscurile implicate”.

Palladium a refuzat să comenteze cele afirmate de oficialii băncii germane.