Educația financiară este un trend care prinde putere, în mod progresiv, în ultima perioadă de vreme, ca rezultat al consumului mare de produse și servicii. De aceea, părinții, profesorii sau oamenii de afaceri încep să-și educe copiii, discipolii sau angajații pe marginea acestui subiect destul de sensibil. În contextul globalizării și a noilor tendințe de microfinanțare, considerăm oportună analiza acestei teme relevante și aplicabile. 

Ce este conceptul de educație financiară?

Educația financiară este acel tip de educație care îți arată cum să câștigi mai mulți bani, cum să îi administrezi mai bine şi cum să-i cheltui eficient. Focalizată pe gestiunea corectă a finanțelor proprii, această educație ar trebui incubată de la o vârstă fragedă, alternative în acest sens fiind cursurile și manualele destinate celor mici, din care aceștia învață valoarea banilor și cum ar trebui să lucreze corect investițiile mici sau mari. 

În practică, educația financiară este o sumă de exerciții pe care le întreprindem atunci când decidem cum gestionăm bugetul curent, să luăm sau nu un credit online doar cu buletinul sau, de ce nu, să efectuăm o tranzacție de investiție pe termen lung. 

Cum dezvoltăm intelectul financiar?

Intelectul financiar este rezultatul unei munci permanente, întreprinse zi de zi, cu privire la bani și cheltuirea acestora. Prin urmare, unele persoane posedă în mod organic această capacitate de a opera cu banii fără excese și dificultăți. Altele în schimb au necesitate de o instruire în acest sens. 

Mediul online e plin de tot felul de cursuri interactive, workshop-uri destinate educației financiare, dar, cu toate acestea, în realitate încă ne ciocnim de o indiferență față de nivelul IQ-ului financiar. 

Una dintre cele mai eficiente metode de studiu este folosirea literaturii consacrate în acest domeniu. Și iată două titluri obligatorii, care îți vor transforma viziunea asupra banilor și a rulajului acestora. 

În primul rând, renumitul ”Tată sărac, tată bogat” de Robert T. Kiyosaki este titlul care îți va transforma gândirea financiară într-o mentalitate corectă, dar este cazul să facem o remarcă, în acest sens: cartea nu oferă soluții, ci doar corectează unele idei greșite în șabloanele financiare inerente fiecărui om. 

În al doilea rând, ”Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason, în care, prin intermediul unor istorii cu și despre bani, autorul reușește să transmită niște idei de bază specifice educației financiare. 

Aici trebuie să menționăm și jocurile interactive destinate familiilor, care au menirea de a-i învăța pe cei mai mici cum se obțin și gestionează resursele financiare. Unul dintre cele mai renumite este Monopoly, un joc de societate în care se învață câteva reguli de bază cu privire la bani: să ai răbdare; să ai tot timpul acces la lichidități; nu toate activele au valoarea pe care o estimăm și cum să devii un negociator impecabil. 

Un alt joc de societate destinat tinerilor comercianți este Catan. Plasat istoric în perioada coloniștilor, jocul îi învață pe cei mici, dar și mari, cum funcționa comerțul în porturile maritime. Este o activitate în care se dezvoltă spiritul antreprenorial și aptitudinile de interacțiune, negociere. 

Și evident nu puteam trece cu vederea jocul Cashflow, conceput de Robert Kiyosaki. Acest joc te învață cum să câștigi cât mai multe surse de active, astfel încât să te eliberezi din așa-zisa cursă a șobolanului (insuficiența de resurse; gestionarea proastă a acestora etc.).

O altă metodă de îmbunătățire a gândirii financiare este să apelezi la planificare. Gestiunea finanțelor este mult mai eficientă, dacă se face la pachet cu o strategie. Fă-ți un jurnal al cheltuielilor și veniturilor. Observă pe ce cheltui cei mai mulți bani și optimizează apelând, de exemplu, la împrumuturi rapide online, fără ca să scoți banii din bugetul familiei. 

Relevant este să nu te oprești din studiul metodelor eficiente de optimizare a bugetului propriu, astfel încât să ajungi la un nivel potrivit de educație financiară care ți-ar soluționa problemele existente. Iar dacă ai nevoie de consultanță, poți apela cu încredere la compania Credit7, coechipierul tău în materie de credite de consum acordate on-line. 

P.