Guvernul urmează să examineze mâine un aviz la proiectul privind abrogarea revederilor legislative care permit investitorilor străini să beneficieze de cetățenia Republicii Moldova.

Guvernul menționează că nu poate să-și expună opinia cu certitudine pe marginea îngrijorărilor/argumentelor din Nota informativă la acest proiect, referitoare la posibilele riscuri de a admite ca participanți la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție persoane cu reputație economică și financiară dubioasă sau care ar prezenta riscuri în privința ordinii și securității publice.

Membrii Guvernului susțin că după adoptarea primului moratoriu privind programul respectiv, vechiul Executiv nu a realizat nicio analiză pentru a facilita luarea unei decizii finale privind continuitatea programului acordării cetățeniei prin investiție.

Autorii avizului consider judicioasă amânarea procesului de promovare a proiectului de lege care prevede abrogarea cetățeniei prin investiție, până la efectuarea unei analize ample și minuțioase a impactului, avantajelor și dezavantajelor economice, dar și a riscurilor pentru stat ale inițiativei.

Amintim că, în data de 17 decembrie, Executivul a aprobat prelungirea cu două luni a moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, în această perioadă urmând a fi aprobată o decizie finală privind continuitatea Programului.