Pandemia COVID accelerează unele procese. Printre acestea și intenția autorităților de a oferi posibilitatea înregistrării afacerilor la distanță și simplificarea procedurilor conexe cu acest serviciu.

Astfel, businessul și reprezentanții instituțiilor statului au inițiat discuții pe marginea acestui subiect în cadrul Consiliului Economic. Dezbaterile au loc în contextul implementării Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltarea comerțului electronic.

Comunitatea de afaceri subliniază faptul că oferirea la distanță a serviciilor de deschidere, lichidare și modificare a actelor de constituire a afacerilor este acum mai actuală ca oricând. Asta pentru că pandemia a impus restricții și impedimente în procesul de interacțiune a instituțiilor statului cu consumatorii de servicii, uneori antreprenorii fiind blocați peste hotare sau în carantină. Astfel procesele legate de deschiderea afacerilor și cele conexe devin mai complicate astăzi.

La rândul lor, reprezentanții instituțiilor statului spun că interacțiunea la distanță a relațiilor G2B pe marginea acestui subiect este în proces de lucru. Se pregătesc materialele pentru a iniția elaborarea soluțiilor IT de automatizare a înregistrării afacerilor. Cu toate acestea, dat fiind că procesul va dura, participanții la discuții au convenit să exploreze o soluție intermediară rapidă, și anume utilizarea poștei electronice și a semnăturii electronice în procesul depunerii documentelor și obținerea deciziilor în acest domeniu. Această soluție nu pune o povară în plus pe instituțiile statului, și ar permite rezolvarea rapidă a problemelor stringente ale comunității de afaceri.