Persoanele fizică care folosesc gaze naturale și energie termică pentru necesitățile casnice, dar nu pentru practicarea unor activități în scopul obținerii de profit ar putea obține compensații de la stat. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat, recent, în Parlament.

Documente stabilește că, compensația se va acorda consumatorilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova la data de 1 noiembrie 2021. Banii vor fi achitați din contul mijloacelor bugetului de stat.

Deputații care au propus proiectul nu au propus, însă, și cuantumul compensației pentru gazele naturale și energia termică. În proiect se menționează că acesta va  fi stabilit de către Guvern. Totodată, Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației, în mărimi egale, pe contul furnizorilor de gaze naturale și energie termică atribuite conturilor fiecărui consumator gospodărie casnică.

Autorii spun că scopul proiectului de lege este susținerea socială a consumatorilor gospodăriilor casnice (persoane fizice) prin compensarea consumului de gaze naturale și energie termică, în contextul creșterii inevitabile a tarifului pe fundalul majorării de câteva ori a prețului de achiziție a gazelor naturale.