De anul viitor, bugetarii vor beneficia din nou de premiu anual, iar salariul lor minim va crește de la 2.200 de lei până la 3.100 de lei. Stimulentele sunt prevăzute în proiectul politicii fiscale și vamale pentru 2022, votat de deputați în primă lectură în ședința din 25 noiembrie.

Proiectul politicii fiscale și vamale prevede modificarea a zece acte legislative, inclusiv Codul fiscal, Legea privind finanțele publice locale, Codul vamal, Codul contravențional al Republicii Moldova ș.a.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului se numără modificarea legislației în vigoare, care va permite ca încasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie alocate integral unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi.

În proiect este prevăzută și majorarea cuantumului scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 lei la 27 000 lei (scutirea personală), de la 30 000 lei la 31 500 lei (scutirea personală majoră) și de la 18 900 până la 19 800 lei (scutirea majoră pentru soț/soție); se propune dublarea scutirii pentru persoanele întreținute (copii) de la 4500 lei la 9000 lei.

Totodată, urmează a fi majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%.

De asemenea, se preconizează anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5%, fapt care va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului  cu țările Uniunii Europene.

De asemenea, sunt prevăzute accize la următoarele produse din tutun: țigări de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri, care conţin tutun și  alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete conţinînd înlocuitori de tutun. O altă măsură se referă la reglementarea cotelor accizei pentru cartușe și rezerve pentru țigarete electronice; preparate destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice.

Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua.