Beneficiarii de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime, vor primi suplimete de solidaritate. Parlamentarii au aprobat în ședința din 16 septembrie noi modificări la Legea privind sistemul public de pensii.

Documentul prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani  sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei. Până la aprobarea modificărilor, se lua în considerare salariul minim lunar pe țară.

Totodată, se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime. În cazul în care pensia calculate în condițiile unui stagiu de cotizare incomplet este sub nivelul pensiei minime, asiguratului I se acordă pensia calculată, care nu poate fi mai mica decât pensia minimă diminuată proportional stagiului de cotizare realizat, dar nu mai mic de 50% din pensia minimă.

În acest an, pentru acordarea suplimentului de solidaritate se vor cheltui 512.712,1 mii lei.

Proiectul de modificare a sistemului public de pensii mai prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.