Articolul 70 alin. 3 din Constituție, care reglementează procedura de reținere, arestare, percheziționare și trimitere în judecată a deputaților, ar putea fi completat cu o nouă prevedere. Un grup de deputați a solicitat avizul Curții Constituționale pentru modificarea și completarea Legii Supreme.

În prezent, norma spune că: deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa. Inițiativa de modificare legislativă propune, însă, instituirea unor excepții prin completarea prevederii cu următoarea propoziție: ”încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu este necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”.

Astfel, autorii inițiativei legislative propun excluderea imunității deputatului în cazul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor grave de corupție și în cazul spălării banilor. Deputații spun că inițiativa este necesară inclusiv pentru a fortifica încrederea societății în reprezentanții autorităților publice.

Solicitarea completă adresată Curții Constituționale poate fi accesată aici.