Ședință cu probleme de transparență la Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea de demisie din funcția de judecător a membrului CSM Anatolie Galben a fost examinată și aprobată cu microfonul stins.

Subiectul privind examinarea cererii de demisie nu s-a regăsit în agenda inițială a reuniunii. Aceasta a fost inclusă suplimentar, la începutul ședinței, ca urmare a propunerii președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață. Propunerea de completare a ordinii de zi nu a conținut, însă, numele judecătorului care și-a depus demisia. Dorel Musteață s-a limitat doar la ”cerere depusă de un judecător”.

Totodată, înainte de examinarea propriu-zisă a subiectului, președintele interimar al CSM a pronunțat numele unui angajat al instituției, iar sunetul din transmisiunea online a ședinței a dispărut și nu a mai reconectat. Mai mult ca atât, în video se vede cum Dorel Musteață își ridică ochii din foia cu text pentru a se convinge că a fost auzit și înțeles. ”În continuare mai avem o chestiune... Andrei”, a spus Dorel Musteață înainte ca să dispară suntetul de la transmisiunea online. Hotărârea de acceptare a cereri de demisie a fost pronunțată, la fel, cu sunetul deconectat.

Contactat de BizLaw, Dorel Musteață a fost întrebat de ce a fost oprit sunetul în momentul în care s-a aprobat demisia lui Anatolie Galben, iar răspunsul a fost că au existat unele probleme de ordin tehnic. 

Conform normelor legale în vigoare, ședințele Consiliului Superior al Magistraturii sunt publice, cu excepția cazurilor în care, la cererea motivată a președintelui sau a cel puțin trei membri, se hotărăște ca ședințele să fie închise în vederea protejării informației ce constituie secret de stat sau a cazului în care, datorită unor împrejurări speciale, caracterul public poate prejudicia interesele justiției sau poate aduce atingere vieţii private a persoanelor. Hotărârea motivată cu privire la declararea ședinței închise se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți.

Informația despre decizia CSM de a accepta cererea de demisie a lui Anatolie Galben a fost publicată, ulterior, în sinteza reuniunii. Hotărârea completă nu a fost, deocamdată, publicată.

Legea spune că mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii încetează în caz de demisie. Prin urmare, cererea de demisie a lui Anatolie Galben aduce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în incapacitate de a se reuni în ședință și de a adopta decizii. Legea spune că ședințele sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin 2/3 dintre cei 12 membri, adică cel puțin opt membri trebuie să fie prezenți. Totuși, Plenul CSM a rămas doar cu șapte membri cu drepturi depline: cinci membri din rândul judecătorilor, un membru din rândul profesorilor de drept titulari și un membru de drept, Ministrul Justiției.

În componeța CSM mai sunt incluși doi membri de drept, Procurorul General și Președintele Curții Supreme de Justiției, funcții care sunt exercitate, în prezent, de către interimari. Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii nu conține, însă, prevederi privind participarea la ședințe a interimarilor, așa cum este specificat în Legea cu privire la Procuratură, de exemplu, la capitolul privind activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. În context, remarcăm faptul că scaunul președintelui Curții Supreme de Justiție în Plenul CSM este liber din anul 2019, când Ion Druță și-a dat demisia. Președinții interimari ai CSJ nu au participat la ședințele CSM.

Anatolie Galben a fost ales membru CSM în anul 2017, de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Acesta și-a început activitatea în calitate de magistrat în anul 2004, iar din anul 2018 a fost judecător la Curtea de Apel Chișinău.