Curtea de Apel din Paris a adoptat decizia prin care a admis demersul Republicii Moldova de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la litigiile ce vizează dosarul Republica Moldova și compania ucraineană Energoalians (actual Komstroy). Urmare a acestei decizii, Curtea de Apel din Paris a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Justiției.

Curtea de Apel din Paris nu recunoaște decizia Curții de Casație din martie 2018, prin care în esență se susține că o tranzacție comercială încheiată cu un stat membru al TCE poate constitui o investiție" în sensul TCE, chiar și în absența vreunei forme de ”contribuție" pe teritoriul statului gazdă. Astfel, CJUE va avea acum oportunitatea de a corecta această interpretare a TCE.

Suplimentar, în vederea interpretării corecte a termenului ”investiție", decizia arată că Curtea de Apel recunoaște că celelalte două erori de jurisdicție ale tribunalului arbitral ar trebui cu siguranță examinate de către CJUE, și anume: (i) creanța nu ar putea constitui o investiție ”efectuată" de către un investitor pentru că a fost contractată mai întâi de o entitate din Insulele Virgine Britanice care nu sunt stat parte la TCE, și (ii) creanța, în nici un caz, nu poate constitui o investiție realizată ”în zona" Moldovei, în măsura în care a rezultat dintr-un contract de vânzare a energiei electrice ce a fost furnizată Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei. Această acțiune a Curții de Apel, de asemenea, va împiedica ca astfel de întrebări să fie ridicate pe viitor în fața Curții de Casație.

Ministerul Justiției precizează că Decizia Curții de Apel din Paris din 24 septembrie reprezintă o schimbare esențială a circumstanțelor în dosarul Republica Moldova vs Komstroy, care crește probabilitatea anulării senținței arbitrale de către Curtea de Apel din Paris. Totodată, Decizia Curții de Apel din Paris din 24 septembrie va fi depusă instanțelor de judecată din SUA în procedurile de recunoaștere a sentinței arbitrale inițiate de Komstroy.

Amintim că, la 22 martie 2011 compania ucraineană Energoalians, entitate juridică, fondată şi înregistrată în conformitate cu legislaţia Ucrainei a înaintat către Republica Moldova o cerere de arbitraj în procedură arbitrală ad-hoc în conformitate cu prevederile Regulamentului de arbitraj al UNCITRAL, prin care a solicitat despăgubiri care ar fi suferite în rezultatul încălcării de către Republica Moldova a obligaţiunilor sale prevăzute în Acordul încheiat între Guvernul Ucrainei şi Guvernul Republicii Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor semnat la 29 august 1995 şi prevăzute în Tratatul privind Carta Energiei.