Actualul decan al Baroului Chișinău, Dorin Popescu este primul candidat care și-a anunțat participarea la alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Avocaților. Alegerile vor avea loc electronic (în premieră) în cadrul lucrărilor Congresului Avocaților, care se va desfășura în perioada 1 decembrie – 3 decembrie sau  6 - 8 decembrie (în cazul neîntrunirii cvorumului).

Pe platforma sa electorală prezentată în spațiul public, Dorin Popescu a anunțat următoarele priorități în calitate de potențial conducător al UAM:

Creșterea calității asistenței juridice prin:

  • Repunerea pe agenda a standardelor profesionale și specializarea avocaților în diverse materii de drept;
  • Fortificarea instruirii juridice continui.

Îmbunătățirea mediului de lucru prin:

  • Regândirea formelor de organizarea a avocaturii;
  • Reformatarea normelor de publicitate;
  • Remodelarea asigurării sociale a avocaților.

Consolidarea reputației profesiei prin:

  • Combaterea imixtiunii în exercitarea profesiei;
  • Dialogul continuu cu magistratura și procuratura;
  • Perfecționarea standardelor deontologice;
  • Promovarea rolului avocaturii în societatea democratică.

Un alt obiectiv descris în platforma electorală este e-Avocatura. Candidatul își propune să impelementeze votul electronic, după modelul adunărilor Baroului Chișinău.

Digitalizarea avocaturii este obiectivul primar al prmului mandat de 2 ani al candidatului și se va realiza cu implicarea avocaților interesați și cu ajutorul partenerilor de dezvoltare.

De asemenea, este propusă admiterea electronică. Avocatul promite să identifice și implementeze soluția tehnică pentru testarea electronică la admiterea în profesia de avocat (introdusă în Statut în 2017, dar neimplementată în lipsa soluției tehnice).

Dorin Popescu are o experiență în avocatură de 25 de ani neîntrerupți. Acesta a fost membru al Comisiei de licențiere, prodecan și decan interimar al Baroului Chișinău, iar din 2018 până în prezent – decan al Baroului Chișinău.

Candidatul deține titlul de doctor în drept, este membru al Departamentul Drept Penal din cadrul Universității de Stat, autor al mai multor publicații științifice.

De asemenea, Dorin Popescu este lector universitar la disciplina drept penal din 1996, dar și formator în cadrul unor cursuri de instruire juridică continuă organizate de INJ, CIA, CNAJGS.

În acest an, avocatul a obținut premiul ″Avram Iancu″ pentru anul 2021, acordat de Baroul Dolj.

Dorin Popescu a mai candidat la funcția de președinte al UAM la alegerile din 2019, alături de Emanoil Ploșniță, Victor Panțâru și Angela Istrate. Victoria a fost obținută atunci de Emanoil Ploșniță.