Magistrata Nina Arabadji, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru a emis o notă informativă privind generalizarea practicii judiciare și unele probleme ce apar în activitate. Aceasta spune că în ultima perioadă judecătorii s-au ”gonit” să examinăm dosarele cât mai repede, fără a da o mare atenţie calităţii actului de justiţie, ci doar cantităţii.

Totodată, judecătoarea spune că această notă informativă poate fi calificată despre un ”țipăt de disperare”. Printre cauzele enumerate pentru tergiversarea dosarelor sunt:

  • autoritățile nu prezintă referințe și/sau rapoarte motivate;
  • avocaţii, reprezentanţii organelor de resort, nu se pregătesc de şedinţele de judecată, nu înaintează referinţe în întâmpinarea cerinţelor înaintate sau solicită termen pentru prezentarea acestora, iar prelungirea termenului de prezentare a referinţei provoacă nemulţămirea părţii adverse;
  • practica neuniformă şi un număr mare de casări ale actelor judecătoreşti a instanţelor de fond;
  • lipsa grefierilor, a interpreţilor și chiar a judecătorilor.

În nota informativă se mai menționează că problemele evidențiate nu sunt noi, ele apar în activitatea zi de zi şi atrag după sine ineficacitatea înfăptuirii actului, de justiţie, încălcarea termenului rezonabil privind desfăşurarea proceselor judiciare, cât şi încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Pe parcursul anilor, indiferent de ”reformele” demarate, acestea au fost excluse, fiind constantă şi o lipsă de cultură juridică, mai remarcă judecătorul.

Lista completă a motivelor invocate de magistrat și argumentele aduse poate fi accesată aici.