Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii să evite generarea neîntemeiată a stării de insolvabilitate, cu scopul de a se eschiva de la onorarea obligațiilor față de Bugetul public național sau alți creditori. În context, autoritatea anunță că în perioada 1 ianuarie – 15 august au fost întocmite 20 procese verbale cu privire la constatarea infracțiunii privind insolvabilitatea intenționată sau fictivă.

Constatarea infracțiunilor s-a efectuat în temeiul prevederilor Codului de procedură penală și Codului fiscal, conform cărora organul fiscal este împuternicit cu funcția de constatare a infracțiunilor prevăzute de art. 252 “Insolvabilitatea intenționată” și art. 253 ”Insolvabilitatea fictivă” din Codul penal.

Procesele verbale cu privire la constatarea infracțiunii au fost remise organului de urmărire penală al Serviciului Fiscal de Stat, iar ca rezultat au fost inițiate 19 cauze penale în temeiul art. 252 Cod penal și 1 cauză penală în temeiul art. 253 Cod penal. Potrivit normelor legale, persoanele care vor fi găsite vinovate riscă până la șase ani de închisoare și amendă de până la 167.500 lei. Mai exact, Codul penal spune că:

  • insolvabilitatea intenţionată care a cauzat creditorului daune în proporţii mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la doi ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
  • aceeaşi acţiune săvârşită de două sau mai multe persoanem cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
  • cauzarea insolvabilităţii băncii, prin acţiuni sau inacţiuni intenţionate ale administratorului acesteia, inclusiv prin efectuarea cheltuielilor excesive, vinderea activelor băncii la un preţ sub valoarea reală a acestora, asumarea obligaţiilor nerezonabile, angajarea în relaţii de afaceri cu o persoană insolvabilă, omiterea colectării creanţelor băncii la scadenţă sau în orice alt mod contrar bunei administrări, care diminuează intenţionat patrimoniul băncii se pedepseşte cu închisoare de la patru la șase ani şi cu amendă în mărime de la 2.350 la 3.350 unităţi convenţionale.
  • Acţiunile menționate la punctul de mai sus săvârşite de un grup de administratori şi/sau de acţionari, cu scopul de a evita plata creanţelor şi repornirea afacerii bancare se pedepsesc cu închisoare de la cinci la șase ani şi cu amendă în mărime de la 2.850 la 3.350 unităţi convenţionale.
  • insolvabilitatea fictivă care a cauzat creditorului daune în proporţii mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
  • aceeaşi acţiune săvârşită de două sau mai multe persoane cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la patru ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.