Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale. Totodată, se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă. Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale. Explicația a fost dată de Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, într-un interviu publicat pe pagina web a instituției.

Guvernatorul afirmă că Banca Națională intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vânzări de valută, având în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție. Totuși, BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Per general, analizând dinamica indicelui cursului real efectiv din ultimii ani, remarcăm o tendință de apreciere începând cu a doua jumătate a anului 2019 și până în trimestrul III 2020, după care a urmat o evoluție descendentă, de corecție.

În anul 2020, în valori medii, leul moldovenesc s-a apreciat în termeni reali cu 5,9 la sută, în condițiile în care valutele mai multor țări cu economii emergente au pierdut poziții față de dolarul SUA.

În Republica Moldova este implementat un regim flotant al cursului de schimb. Astfel, nivelul acestuia este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară locală. Banca Națională a Moldovei nu prognozează și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb, obiectivul său fundamental fiind stabilitatea prețurilor. BNM poate interveni pe piața valutară internă doar pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb, fără a prejudicia obiectivul său fundamental. Respectiv, acțiunile BNM nu sunt orientate spre deprecierea sau aprecierea monedei naționale.