Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost obligată definitiv de instanțe să plătească daune morale de 2.000 de euro unei tinere care a căzut și s-a accidentat din cauza denivelărilor din asfalt. Tânăra a suferit mai multe leziuni și a avut un picior în ghips.

Tânăra s-a accidentat în vara lui 2014, când asfaltul în zonă era valuri valuri. Aceasta a dat în judecată municipalitatea, iar toate cele trei instanțe care au judecat dosarul i-au dat dreptate.

Reprezentanții Primăriei au susținut că incidentul suferit de tânără a fost cauzat de neatenția ei care cunoștea starea drumului, date fiind articole de presă apărute cu privire la acest aspect.

Cu toate acestea, prima instanță a hotărârât că primăria trebuie să plătească reclamantei 392,84 lei daune material (plus dobânda legală) si 2.000 euro daune morale, dar și cheltuieli de judecată - 1.593 lei.

Ulterior, Tribunalul Cluj a respins ca nefondat apelul primăriei.

Prima instanță a reținut că fapta ilicită imputabilă apelantului constă în omisiunea acestuia de a asigura menținerea străzii în starea tehnică corespunzătoare, prin remedierea denivelărilor existente la nivelul carosabilului, iar reclamanta, coborând din mijlocul public de transport care a oprit în zona arătată s-a dezechilibrat din cauza acestor denivelări ș i s-a accidentat.

Această obligație este prevăzută în legislația statului vecin, care stabilește faptul că drumurile trebuie să fie semnalizate și menținute în stare tehnică corespunzătoare desfășurării traficului, în condiții de siguranță, de către administratorul drumului.

În acest context, judecătoria a concluzionat în mod judicios că obligația respectivă este una de rezultat și nu de mijloace, motiv pentru care apărările pârâților privind demersurile efectuate în vederea reabilitării străzii, începând cu anul 2012, nu sunt relevante în privința reținerii existenței faptei ilicite și a vinovăției.

Cu alte cuvinte, în îndeplinirea acestei obligații nu este suficientă întreprinderea demersurilor în vederea lucrărilor de reparație, ci concretizarea acestora, respectiv întreținerea drumului în starea tehnică necesară desfășurării traficului în condiții de siguranță , așa cum s-a arătat, prin realizarea lucrărilor de reparații care se impuneau în vederea înlăturării denivelărilor existente.

Judecătorii au mai stabilit că intervenția autorităților la întreținerea drumurilor trebuie să fie promptă pentru a asigura desfășurarea unui trafic în condiții de siguranță pentru toți participanții, indiferent de modalitatea greoaie de obținere a resurselor financiare derulate în cadrul proiectelor comunitare.

Reprezentanții Primăriei au uzat și de ultima cale de atac, recursul, însă magistrații Curții de Apel Cluj l-au respins ca nefondat.

Magistrații de aici au arătat că instanțele fondului au stabilit just că în cauză, pârâții nu și-au îndeplinit obligația de a asigura o stare tehnică corespunzătoare a stației mijloacelor de transport. Astfel, din cauza denivelărilor existente în asfalt au fost puși în pericol cetățenii care foloseau transportul public în comun.

Sursa: clujust.ro