Pe parcursul anul trecut au existat 45 de contracte de parteneriat public-privat (PPP) încheiate de autoritățile responsabile de diferite domenii. Dintre acestea 15 au fost la nivel central și 30 la nivel local. Datele au fost publicate de Agenția Proprietăți Publice într-un raport privind activitatea desfășurată anul trecut.

Astfel, din totalul contractelor de PPP înregistrate, doar 27 sunt active. Altele nouă au fost suspendate și tot atâtea au fost reziliate. Printre contractele active la nivel central, cea mai mare durată o are PPP ”Concesionarea activelor aflate în gestiunea ÎS ”Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora”. Acesta a fost încheiat în anul 2013 pentru 49 de ani. Partenerul privat semnatar al contractului este SRL ”Avia Invest”. În schimb cel mai scur PPP activ în 2018 a fost cel privind construcția unui complex locativ cu locuințe de serviciu și a unei săli de sport la parter, lansat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI cu SRL ”Promilton”. Acesta ar urma să fie finalizat în 390 de zile lucrătoare de la primirea autorizației de construcție.

La nivel local, cea mai lungă durată o are PPP de reabilitare și reluare a activității complexului școlar din mun. Chișinău, str. Constantin Stamati, 10, încheiat pentru 50 de ani de Primăria municipiului Chișinău cu SRL Guzun VE. Contractul a fost semnat în 2017.

Menționăm că, pe parcursul anului trecut au fost semnate, la nivel central, șase contracte de parteneriat public-privat, iar la nivel local, unul. Acestea au o durată până la 49 de ani.

Cele mai vechi contracte de PPP datează din anul 2011 și vizează modernizarea serviciilor medicale. Și anume este vorba despre PPP ”Servicii de Radiologie şi Diagnostic Imagistic în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican” și PPP ”Centrul de Tomografie Computerizată în cadrul IMSP Spitalul raional Orhei”. Ambele au o durată de câte 25 de ani.